El jet d’eau de Ginebra

Fig. 7 i 8: Jet d'eau de Ginebra (esquerra) i algunes de les seves característiques (dreta)

Si heu estat mai a Ginebra segur que recordareu el jet d'eau (vegeu la figura 7), una columna impressionant d'aigua que es projecta cap al cel des del mig del llac Leman, que és un dels trets característics d'aquesta ciutat. Recordeu també que el CERN està al costat i tenen un servei de visites i d'acolliment immillorable, un bon lloc per passar-hi un matí fent turisme científic!

Just al peu de la passarel•la que permet anar molt a prop de la sortida de l'aigua (i evidentment quedar bastant xop en funció de la direcció del vent) hi trobem una placa (vegeu la figura 8) amb algunes dades que ens poden distreure una estona.

Proposta per a l'alumnat


Feu un llistat de les dades que ens proporciona la imatge.

Amb la velocitat de sortida fins a quina alçada hauria d'arribar l'aigua? Aquest resultat és coherent amb el de la informació? Comenteu-ho.

Calculeu també la potència teòrica necessària per impulsar el jet d’eau i compareu-la amb la potència de les dues bombes instal•lades.

Feu un càlcul aproximat de la despesa en electricitat que suposa per a l'Ajuntament de Ginebra tenir en funcionament el jet d’eau. I també valoreu el cost d'il•luminar-lo durant la nit.

 Autor d'aquesta pągina: Tavi Casellas, professor de Física i Química de l'IES-SEP Montilivi de Girona.

 

Aquesta obra estą subjecta a una
Llicčncia de Creative Commons
Creative Commons License