El levitador eòlic

Construcció

Per fer un bon levitador necessitem:

  • Una fusta rectangular de 10 cm de costat i d’uns 15 mm de gruix (100 g, aproximadament)
  • Una vàlvula de tres vies. Es poden trobar en comerços de material mèdic però en caixes que en contenen quantitats considerables. A l’Ortopèdia Cabré (carrer de Portaferrissa, 6, Barcelona) les venen per unitats a un preu raonable, igual que al CESIRE-CDEC (passeig de la Vall d'Hebron, 64-70, Barcelona), sempre que en tinguin en estoc.
  • Un globus.
  • Dos trossets de tub de silicona (4 cm).
  • Una brida de plàstic petita .
  • Un inflador de globus. El podem aconseguir en comerços d’articles de festa.

Recepta

Localitzem el centre del bloc de fusta i el foradem amb una broca de 5 mm. Prenem la vàlvula triple i ajustem els dos tubets de silicona a les dues obertures, a i b, més amples (amb angle recte). La sortida c, més prima, la deixem lliure. Posem el globus a l'obertura a i el fixem amb la brida. Finalment introduïm la sortida lliure, c, al forat de la fusta.

Secrets de cuiner

Gairebé totes les mesures anteriors són orientatives i us podeu deixar guiar pel vostre instint. Tot i això, us faig algunes recomanacions:

La base de fusta pot ser quadrada, rodona, triangular o poligonal. De fet, no cal ni que sigui de fusta, ha de tenir un gruix mínim perquè la vàlvula, en introduir-la, no sobresurti per l'altre costat. D'altra banda, el seu pes no ha de sobrepassar un valor màxim: el flux d'aire del globus difícilment aixecarà més de 300 g.

Un cop fet el forat, recordeu-vos de passar-hi paper de vidre per eliminar qualsevol rebava.

La brida la podeu substituir per cinta adhesiva o algun producte similar, tot i que en aquest cas el tancament no serà tan bo.

Si la vàlvula, en introduir-la a la fusta, balla lleugerament es pot segellar amb cola de contacte o de tipus superglue.

Manipulació

El levitador treballa en tres modes: inflant, espera i levitació. Per passar d'un a l'altre només cal moure el selector de la vàlvula tal com s’indica en l’esquema al final d’aquesta secció.
Mode inflant. Per inflar el globus farem que el selector comuniqui les dues vies (a i b) amb silicona. En aquesta situació, bufant per la via b l’aire aniria al globus. Per no cansar-nos podem utilitzar un inflador de globus.
Mode espera. Un cop inflat el globus, perquè no s'escapi l'aire passarem a mode espera girant 45º el selector.
Mode levitació. Per fer-lo levitar tornarem a girar el selector 45º. Ara es comuniquen la via del globus (a) amb la que hem introduït a la fusta (c) i la tercera via (b) queda tancada. Si hem construït bé el levitador eòlic, l'aire del globus ha de sortir solament pel forat de la fusta i podrem gaudir de mig minut de levitació.




 

Funcionament


El funcionament del levitador és molt simple: el desinflament del globus provoca un flux d'aire descendent i crea un matalàs d'aire sota la fusta que, en aixecar-la, elimina quasi completament les forces de fregament. Això sí, l'alçada de levitació és tan petita que qualsevol irregularitat en la superfície fa que s'aturi, per exemple la diferència d'alçada entre dues rajoles, un gra de sorra... Les superfícies ideals per fer-lo lliscar són les taules de fòrmica d'aules o laboratoris.

Al vídeo podeu veure el levitador eòlic en plena acció, tal com hauria de funcionar si les coses s'han fet prou bé.

 

Autor d'aquesta pàgina: Jordi Servat és professor de Física i Química de l'IES Terra Roja.

 

Aquesta obra està subjecta a una
Llicència de Creative Commons
Creative Commons License