Reacció (química) i acció (física)

Guia de l'estudiantat

Una manera de trobar la velocitat del projectil que dispara un arma és fer impactar el projectil en una massa coneguda i mesurar la velocitat a què es comença a moure la massa juntament amb el projectil incrustat.
L’experiment que muntem és un model diferent. El dispositiu que es dispara està muntat en un petit vagó, que retrocedirà quan surti el projectil.



Fig. 2

En el nostre cas, per comoditat, el projectil és el tap d’un envàs. El tap sortirà propulsat per l’expansió del gas que es genera en la reacció química que es produeix quan es posa un comprimit efervescent en aigua.Observeu el muntatge en la figura 3.
Si el conjunt que es pot moure té un fregament molt petit, podem considerar-lo com un sistema aïllat, en el qual es conserva la quantitat de moviment total.
Anomeneu la massa del conjunt en repòs abans de disparar; , la massa del projectil i, la velocitat de sortida del projectil.

Escriviu, per a aquest sistema, l’equació de conservació de la quantitat de moviment.

 

Quines magnituds caldrà mesurar si volem trobar la velocitat a què surt disparat el projectil?


Fig. 3:

Un sensor de posició ens permetrà obtenir el gràfic posició-temps del carretó quan retrocedeix.


Si teniu el gràfic posició-temps del moviment del carretó, com podeu calcular la velocitat en els primers instants en què el vehicle es comença a moure?

 

Escriviu ara quines magnituds caldrà mesurar per poder fer els càlculs.

 

Raoneu si es conservarà l’energia mecànica del sistema.

 

Un cop fetes les mesures, expresseu la velocitat a què surt el tap en km/h.

 

En aquest experiment, el tap i el carretó s’han mogut en la mateixa direcció, canviarien els resultats si en lloc de sortir el tap en direcció horitzontal, sortís amb un cert angle respecte de l’horitzontal? Expliqueu-ho.

 

Suposeu que el tap surt sempre a la velocitat que heu calculat.

Per a les mesures de , i que heu trobat, quina seria la velocitat de retrocés del carretó si l’angle de sortida del tap fóra de ?

 

Podem considerar el tap com una massa que descriu una trajectòria parabòlica. Suposant que el fregament amb l’aire és negligible, a quina distància cauria en un llançament de ?

 

Observa la fotografia d’un arma emprada en la Primera Guerra Mundial (1914 - 1918) per l’exèrcit alemany. A més de poder transportar el canó per ferrocarril, quan disparava calia emprar un bon sistema de frenada. Pots explicar per què?


Fig. 4:

 Autor d'aquesta pągina: Josep Coromines és professor de Física i Química a l'Escola Pia de Sitges.

 

Aquesta obra estą subjecta a una
Llicčncia de Creative Commons
Creative Commons License