Construcció i funcionament del bozo-bozo

Solucions

1) Com que les osques tenen poca profunditat, l’amplitud de la vibració en la direcció vertical no és suficient per produir el moviment circular.

2) La freqüència de vibració no és suficient per iniciar el moviment. Nosaltres tenim un braç que té una velocitat d’oscil·lació limitada.

3) Hem de fer la força a favor del moviment en tots dos. Sí, la ressonància hi intervé, cosa que es veu clarament amb la pista que hem donat del gronxador.

4) S'hi pot intentar donar alguna explicació. De moment no n’hi ha cap d’acceptada. Jo crec que quan freguem amb el pal cap amunt induïm un moment de gir en sentit antihorari i que la reacció del sistema és la de girar en sentit horari (aguantant el bozo-bozo amb la mà esquerra i fregant-hi amb la dreta).

5) Que l’hèlix no es mouria, ja que el clau no gira, només vibra.

6) La velocitat de rotació és més lenta que la de vibració.

7) La freqüència de vibració del clau serà quatre vegades la de rotació de l’hèlix.

8) Si que explica que els cargols s’afluixin amb les vibracions. Tot i que el moviment que observaríem seria molt més lent, el paral·lelisme geomètric és molt evident.

9) En formar un angle de 90º, no hi cap mena de transmissió, és una projecció perpendicular. Aquest fet ens dóna una pista per resoldre l’enigma.

 

10) Es posen l'un sobre l’altre formant un angle de 180º. En el vídeo es veu com es produeix el moviment.

 

 

 

 

Autor d'aquesta pągina: Basili Martínez, professor de física i química a l'IES Miquel Martí i Pol de Roda de Ter.

 

Aquesta obra estą subjecta a una
Llicčncia de Creative Commons
Creative Commons License