núm 5 
Primavera del 2010
Societat Catalana de Física

Inici

Sumari      7/9 


Experiments de la iaia
Josep Ametlla
Aquesta secció vol recuperar experiments de tota la vida o fer-ne noves versions. Són experiments senzills però saborosos, com els plats que cuinava la iaia.

Ones en una molla

El tema de les ones és ideal per treballar al laboratori. Podem fer experiments amb la cubeta d'ones, analitzar sons amb el Multilab, fer experiments de difracció i interferències amb un làser...

Hi ha un experiment senzill, que es pot fer a la classe en cinc minuts, que va força bé per visualitzar els nodes i els ventres d'una ona estacionària. Es tracta de generar manualment vibracions longitudinals (o transversals) en una molla llarga i observar la formació d'ones estacionàries.

Guia del professorat


Material

  • Una molla llarga (60 cm o més) de constant elàstica petita, és a dir, una molla “tova”.
  • Una barra metàl·lica llarga, dues nous i dues barres curtes.
  • Cinta mètrica.
  • Tipp-Ex líquid.

 

Procediment

1) Mesurem la molla amb la cinta mètrica. Anomenem L a la longitud total de la molla.

2) Fem marques amb el Tipp-Ex a 1/4 L , 1/2 L i 3/4L. També marquem a 1/3L i 2/3L.

3) Posem la molla al suport. El suport ha de tenir una longitud una mica superior a la inicial de la molla (20 % aprox.) per tal de separar les espires.

4) Fem oscil·lar longitudinalment el centre de la molla i observem l'harmònic fonamental. Observarem que les oscil·lacions són relativament lentes (freqüència petita).

5) Posem el dits a 1/2L i fem oscil·lar la part dreta. Amb això crearem un node al centre i observarem el segon harmònic. Les oscil·lacions són més ràpides: la freqüència s'ha doblat.

6) Posem els dits a 1/3L i fem oscil·lar el tros curt. Automàticament es crea un node a 2/3L (veurem que la marca de Tipp-Ex no oscil·la).

7) Posem els dits a 1/4L i fem oscil·lar el tros curt. Automàticament es creen dos nodes, a 1/2L i 3/4L .

8) Ho podem repetir posant els dits a 1/5L i observarem la formació de tres nodes a 2/5L, 3/5L i 4/5L, que podrem observar perfectament si hem tingut la precaució de pintar-los abans amb Tipp-Ex. Damunt del Tipp-Ex podem pintar amb retoladors de colors fluorescents (groc, verd, etc.) per distingir els nodes dels diferents harmònics.

9) Observarem que la freqüència de les oscil·lacions ha anat augmentant en augmentar l'ordre de l'harmònic.

10) Es pot repetir el mateix amb oscil·lacions transversals i observarem un efecte similar.

 

Hem inclòs un vídeo on podreu veure i escoltar com es procedeix.




Sumari  7/9 

Inici

ISSN: 1988-7930    Adreça a la xarxa: www.RRFisica.cat    Adreça electrònica: redaccio@rrfisica.cat  difusio@rrfisica.cat
Comitè de redacció : Josep Ametlla, Octavi Casellas, Xavier Jaén, Gemma Montanyà, Cristina Periago, Octavi Plana, Jaume Pont i Ramon Sala.
Treballem conjuntament : Societat Catalana de Física, Associació de Professores i Professors de Física i Química de Catalunya,XTEC, Universitat Politècnica de Catalunya, Universitat de Barcelona

     
Programació web:
Xavier Jaén i Daniel Zaragoza.

Correcció lingüística:
Serveis Linguïstics de la Universitat Politècnica de Catalunya.
Aquesta obra està subjecta a una
Llicència de Creative Commons
Creative Commons License

Recursos de Física col·labora amb la baldufa i també amb ciències Revista del Professorat de Ciències de Primària i Secundària (Edita: CRECIM-UAB)